ملف شامل لطرق منوعة لتقديم الفول المدمس من المطبخ المصرى ..بالصور
يشتهر المطبخ المصرى بطبق الفول المدمس , حيث يعتبر من الاطباق الاساسية عند المصريين فى الافطار و وجبة منقذة لاى جائع طول اليوم لذلك تنتشر محلات الفول فى مصر بشكل كبير . و يتفنن المصريين فى تقديم الفول المدمس بطرق مختلف فى المنزل لذلك سوف نذكر لكم بعض الاطباق المميزة من الفول المدمس وهى كالاتى:::
- فول مُحمّر بالسمنة (بطعم زمان)
• ٢ كوب فول مدمس
• ٣ معالق كبيرة سمنة بلدي (أو سمنة وزبدة مع بعض)
• ١ فلفل أخضر حار أو بارد (متقطّع شرايح)
• رشة ملح
• رشة فلفل أسود
1. في طاسة، حط معلقة واحدة سمنة وسخّنها كويس على نار عالية.
2. نزل بالفول المدمس وسوّيه في الطاسة، وسيبه يتحمّر ٣ دقايق من غير تقليب علشان ياخد لون وطعم مميّز.
3. بعد كده، هدّي النار، وضيف عليه شرائح الفلفل، ورشة الملح والفلفل، وقلّبهم تقليبة خفيفة.
4. في طاسة تانية صغيرة، سخّن ٢ معلقة سمنة (أو زبدة) لحد ما تبدأ تفور وتغلي.
5. صبّ السمنة دي على وش الفول وهو سخن، وسيبه ياخد “الصدمة” اللي هتفرق جدًا في الطعم
***************************
- فول بالزبدة والثوم والليمون:
• ٢ كوب فول مدمس سخن
• ٢ فص توم متقطعين شرايح متوسطة
• ١ معلقة كبيرة فلفل أخضر حامي أو بارد (شرايح رفيعة)
• ٢ معلقة كبيرة زبدة
• عصير نص ليمونة
• رشة ملح – فلفل أسود – كمون
1. في طاسة صغيرة، حط الزبدة وسخّنها على نار متوسطة.
2. نزل بشرائح الثوم وقلّبهم لحد ما ياخدوا لون دهبي غامق.
3. ضيف شرائح الفلفل وقلبهم دقيقتين لحد ما يطروا.
4. ضيف عصير الليمون والملح والفلفل والكمون، وقلّب كله مع بعضه وسخّنهم شوية على نار عالية.
5. صب الخليط ده كأنه “طشة” على الفول السخن، وقلّبهم مع بعض كويس.
6. وطّي النار وغطيه ٥ دقايق لحد ما الفول يشرب الطشة ويتسبك ....
***************************
- فول بالطحينة :
• ٢ كوب فول مدمس سخن
• ٢ معلقة كبيرة طحينة
• ١ معلقة كبيرة زيت
• ١ معلقة صغيرة خل أو عصير ليمون
• رشة ملح بسيطة
• شوية بقدونس مفروم (اختياري)
• شوية ميه سخنة للتخفيف
1. في كوباية أو طبق صغير، حط الطحينة، الزيت، الخل أو عصير الليمون، والملح.
2. ضيف شوية ميه سخنة بالتدريج، وقلّب كويس جدًا لحد ما القوام يبقى خفيف وسايب شوية (مش تقيل).
3. لو حبيت، ضيف معلقة بقدونس مفروم للنكهة واللون.
4. سخّن الفول كويس في طبق على النار.
5. نزل بخليط الطحينة على الفول، وقلّبهم مع بعض على نار هادية لمدة دقيقتين.
6. اطفي النار وقدّمه سخن، ومعاه عيش بلدي ومخلل، واستمتع بأحلى طعم فول بالكريمية بتاعة الطحينة
*************************
- فول مدمس في الخلاط:
• ٢ كوب فول مدمس (جاهز أو مسلوق قبل كده)
• ١ طماطم صغيرة
• ١ فص توم (اختياري)
• ١ معلقة كبيرة زيت (زيت زيتون أو عادي)
• ١ معلقة صغيرة كمون
• رشة ملح
• نص كوب ميه سخنة (أو أكتر حسب القوام)
• عصير نص ليمونة
1 في الخلاط، حط الفول، الطماطم، التوم، الزيت، الكمون، الملح، وعصير الليمون.
2 ضيف الميه السخنة بالتدريج، واضرب الخليط كويس لحد ما يبقى ناعم تمامًا.
3 صبّ الخليط في حلة، وحطه على نار هادية حوالي ٥ دقايق علشان يسخن ويتسبك شوية.
4 لو القوام تقيل، ضيف شوية ميه سخنة كمان وقلّب، ولو خفيف سيبه على النار دقيقتين كمان.
• صبّه في طبق، وزيّنه برشة زيت زيتون، كمون، شطة، وقطع بصل أو طماطم أو بقدونس حسب المزاج.
• بيتاكل مع عيش بلدي وسلطة أو مخلل… تحفة! �
*************************
• 1 كوب فول مدمس
• 4 وحدات سجق شرقي (مقطعين حلقات)
• 1 فلفل حار (مقطع صغير – ممكن تستبدله بفلفل رومي لو مش بتحب الحار)
• 1 طماطم متوسطة (مقطعة مكعبات)
• ½ كوب عصير طماطم
• 1 معلقة صغيرة ثوم مهروس
• 1 بصلة صغيرة (مفرومة ناعم)
• 2 معلقة كبيرة زيت زيتون (أو زيت عادي)
• 1 معلقة صغيرة ملح
• 1 معلقة صغيرة فلفل أسود
1 في طاسة على نار متوسطة، حط الزيت وسخّنه.
2 ضيف البصل والثوم والفلفل الحار، وقلّبهم لحد ما يدبلوا وتطلع ريحتهم.
3 نزل بشرائح السجق وقلّبهم لحد ما يتحمّروا وياخدوا لون حلو.
4 ضيف الطماطم المقطعة وعصير الطماطم، وسبهم يتسبكوا شوية على نار هادية.
5 بعد ما الصوص يتقل شوية، ضيف الفول المدمس، ورش عليه الملح والفلفل.
6 قلّب الخليط كله مع بعضه وسيبه على النار ٥ دقايق علشان النكهات تدخل في بعض.
7 قدمه سخن في طبق غويط، ورش عليه شوية بقدونس أو كمون لو حبيت.
****************************
- فول بالبيض::
• ٢ كوب فول مدمس
• ٢ بيضة
• ١ معلقة كبيرة زيت (أو سمنة حسب الرغبة)
• ١ معلقة صغيرة ثوم مفروم (اختياري)
• رشة ملح
• رشة فلفل أسود
• رشة كمون
• شطة (اختياري)
• بقدونس أو شرايح فلفل للتزيين (اختياري)
1 في طاسة، سخّن الزيت على نار متوسطة.
2 لو هتستخدم ثوم، ضيفه وقلّبه ثواني بس لحد ما ريحته تطلع.
3 نزل بالفول المدمس وقلّبه مع التوابل (ملح – فلفل – كمون – شطة).
4 لما الفول يسخن كويس، اكسر البيضتين عليه.�
◦ ممكن تسيب الصفار سليم (زي عيون)، أو تقلبهم مع الفول على حسب ما بتحب.
5
6 غطّي الطاسة وسيبهم على نار هادية ٣–٥ دقايق لحد ما البيض يستوي.
7 قدّمه في طبق وغطيه برشة بقدونس أو فلفل ألوان لو حبيت.
****************************
- فول بالزيت الحار والطحينة::
• ٢ كوب فول مدمس سخن
• ١ بصلة صغيرة متقطعة ناعم جدًا
• ١ طماطم متوسطة متقطعة صغير
• ٢ معلقة كبيرة طحينة
• ١ فص توم مهروس (اختياري)
• ٢ معلقة كبيرة خل
• عصير نص ليمونة
• ملح – كمون – شطة حسب الرغبة
• ٣ معالق كبيرة زيت
• ١ معلقة صغيرة بابريكا
• رشة كزبرة ناشفة (اختياري)
1. في طاسة صغيرة، حط الزيت مع البابريكا (ولو حابب شطة كمان)، وقلّبهم على نار هادية لحد ما الزيت ياخد لون أحمر جميل – كده عملت الزيت الحار
2. في طبق، حط الطماطم والبصل والتوم والخل وعصير الليمون ورشة ملح وكمون، وقلّبهم كويس.
3. ضيف الطحينة على الخليط، وقلّب تاني لحد ما تتجانس.
4. حط الفول المدمس السخن على الخلطة وقلّبهم كويس لحد ما يبقى كله متغلف بالطحينة والبصل والطماطم.
5. في الآخر، صب الزيت الحار على الوش (متحركوش)، وزيّنه برشة كزبرة ناشفة أو بقدونس لو حبيت ...
***************************
- فول بالسلطة للمطاعم (ساندوتشات):::
• ٢ طماطم متوسطة (مقطعة ناعم جدًا)
• ١ خيار صغير (مقطع ناعم)
• ١ بصلة صغيرة (مفرومة ناعم جدًا)
• ١ معلقة كبيرة بقدونس مفروم
• عصير نص ليمونة (اختياري)
• ٣ معالق كبار زيت
• ملح – فلفل أسود – كمون – رشة سكر – شطة (حسب الرغبة)
• فول مسلوق وساخن (كمية تكفي الساندوتشات اللي محتاجها)
• عيش بلدي للتقديم
• ممكن طحينة (اختياري)
1. في طبق واسع، حط الطماطم، الخيار، البصل، والبقدونس.
2. ضيف عصير الليمون، الزيت، والبهارات (ملح، فلفل، كمون، رشة سكر، وشطة حسب مزاجك).
3. قلب الخليط كويس جدًا، وسيبه ١٠ دقايق على جنب علشان النكهات تتجانس.
4. سخن الفول كويس على النار من غير أي إضافات.
5. أول ما يسخن، ضيف عليه خلطة السلطة وقلّب كويس، واطفي النار فورًا (ماتسيبهاش على النار علشان السلطة تفضل فريش وطازة).
6. احشي العيش البلدي، وممكن تزود طحينة لو بتحب، واستمتع بأجمد ساندوتش فول بالطعم الأصلي بتاع المحلات








